Skötselråd


Siden är ett mycket fint naturmaterial som inte absorberar lika mycket fukt, smuts och kvalster som andra tyger. Det gör att du med fördel inte behöver tvätta ditt sidenörngott lika ofta som andra örngott, oftast räcker det med att vädra i några timmar. Men ibland kan det råka bli en fläck eller att man känner att en riktig tvätt behövs. Här kan du läsa om hur du tar hand om ditt örngott på rätt sätt så det kan fortsätta ta hand om dig i flera år framöver. 

Våra sidenörngott behöver inte tvättas innan första användning då inga farliga kemikalier är använda under produktionen.

Handtvätt
Vi rekommenderar att du handtvättar ditt örngott.
Tvätta i max 30 graders värme och använd ett skonsamt enzymfritt tvättmedel som finns att köpa i de flesta daglighandelsbutikerna. Använd inte produkter som sköljmedel, diskmedel eller hårschampo. Skölj noga ur tvättmedlet, men var mycket försiktig när du vrider ur vattnet. Torktumla ej utan låt örngottet hängtorka utan direkt solljus, men använd inte en trägalge då de lätt kan förstöra tyget med små stickor.

Maskintvätt
Våra örngott kan tvättas i tvättmaskin.
Tvätta i max 30 grader med fintvätt, handtvätt eller sidentvättprogrammet beroende på vad du har för inställningar på din tvättmaskin. Tvätta örngotten separat eller i en tvättpåse med liknande färger utan dragkedjor eller andra vassa föremål som kan förstöra sidenet under tvätten. 
Använd alltid enzymfritt tvättmedel för fintvätt som finns att köpa i de flesta daglighandelsbutikerna. Använd inte sköljmedel.
Torktumla ej utan låt örngotten dropptorka hängande utan direkt solljus. Häng inte på en trägalge då de lätt kan förstöra tyget med små stickor.

Strykning
Våra örngott kan strykas, men försiktigt på lägsta värmen. 
Kan också ångas med en steamer, det kan även fungera som en bra rengöring mellan tvättningarna.